TFF logoFORUMS Meeting Point
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS


Illustrerade guider till kriget

 

 


Av 

Sören Sommelius

Helsingborgs Dagblad

TFF rådgivare

 

12 mars 2003

Lättinformation om det förestående Irakkriget och kampen mot "Saddams onda imperium" presenteras i två nya guideböcker. Sören Sommelius är skeptisk.

boken

DESERT WAR
The new Conflict between the US and Iraq
An Illustrated Guide to: Attack Options, Aircraft, Battle Scenarios, Weapons Technology, Political and Economic Factors and more
Av: John T Campbell
New American Library, 2003

CONFLICT IRAQ
Weapons and Tactics of the US and Iraqi Forces
Av: David Miller
MBI, 2003

Nu har de publicerats , nya illustrerade guider - inte till Greklands tempel eller Thailands stränder - nej guider till det kommande Irakkrigets värld, med information om alla dess extraordinära trestjärniga inslag. Jag har kommit över två sådana skrifter. Båda har publicerats i år, med syftet att orientera läsarna i det väntade Irakkrigets mentala landskap.

John T Campbells "Desert War" presenterar krigets "förutsättningar". Jag sätter citationstecken runt ordet. Hela sanningen är det nog inte frågan om. Det här lätt-information, avsedd för den stora amerikanska publik som via medierna kommer att följa kriget. En annan målgrupp för författaren är säkert deltagande amerikanska och brittiska soldater, bortåt 200 000 finns på plats i regionen. Det kan ju vara bra för dem att de vet vad kriget gäller - eller påstås gälla.

Författaren är före detta officer i den amerikanska flottan, men har också skrivit många thrillers, flera med kärnvapen som väsentliga inslag i handlingen.

I förordet utlovas beskrivningar av "nya exotiska vapen", som Blackout-bomben, "de enorma bunker-buster-bomberna" och de högteknologiska vapnen med riktad mikrovågsenergi.

Här finns också en text om fienden, Saddam Hussein.

Saddam, född 1937, är gift och har fem barn, heter det. Han har mer än en älskarinna. En av dem, Parisoula Lampsos, tröttnade efter trettio år, gick i exil och gav uppgifter till västliga säkerhetstjänster. Saddam verkar vara snäll mot barn men har försökt mörda en av sina egna söner som överlevde men förblev förlamad. Det sägs att han personligen sköt ihjäl en av sina generaler efter ett gräl.

Och så vidare:

"Han är en Frank Sinatra-fan och dansar gärna till hans musik. Hans favoritfilm är 'Gudfadern'. Hussein dricker gärna en drink med alkohol och röker cigarr när han ser på videofilmer, där hans fiender torteras. Han använder Viagra att förbättra sin sexuella kapacitet, men det sägs att han haft ett stroke-anfall."

När jag läser undrar jag om CIA - och Campbell - fått uppgifterna av Parisoula?

 

Så bra att soldaterna nu vet vilken demon de strider mot med sina Bunker-Buster-bomber och sina Blackout-bomber och sina B 2 Stealth-bombplan.

Alla olika vapenslag (också de irakiska, underlägsna) beskrivs i boken. Häftigast är B 2 Stealth, civilisationens triumf, superplanet som kostar 10 - 12 miljarder kronor, som kan flyga från USA till Irak och bomba (också kärnvapen) och sedan återvända hem utan att tanka. Det är konstruerat för att inte kunna ses på radar. 21 sådana plan finns startklara.

B 2 Stealth kan utrustas med den tyngsta konventionella bomben, "Bunker Buster"-bomben, avsedd för underjordiska kommandobunkrar.

David Millers "Conflict Iraq" bygger på samma idé, men har mer kartor och så färgbilder. Den innehåller också flera moralstärkande citat av George W Bush. Författaren, en tidigare brittisk officer, är framförallt inriktad på vapenprestanda och militär strategi. Också här är striden en kamp mot "Saddams onda imperium".

 

Båda de här böckerna skildrar kriget - ofta med populärfilmens begrepp - som en kamp mellan det goda USA och den onde Saddam. I all krigspropaganda demoniseras fienden och personifieras. Det är i det tjugoförsta århundradet inte gångbart med onda folk men väl med onda män. Efter Slobodan Milosevic och Usama bin Ladin är det nu dags för (i repris) Saddam Hussein. Vem står därefter på tur?

Kriget beskrivs också i de här böckerna som en kamp mellan en tiger och en mus. Den oövervinneligt överlägsna amerikanska krigsmakten ställs mot Iraks gamla rostiga stridsvagnar och ryska Mig-plan som borde skrotats för länge sedan.

Frågan är om våra svenska medier kommer att skildra det som förestår så värst mycket annorlunda?

 

I andra sammanhang har jag läst författare som John Pilger, som menat att "krig" är fel ord för det som förestår och att massaker vore en riktigare term, med tanke på parternas militära obalans och civilbefolkningens utsatthet, särskilt i femmiljonerstaden Bagdad.

Några tankar åt det hållet oroas inte läsarna med i de här skrifterna, än mindre de strategiska regler som formulerats för när USA eller Storbritannien tar sig rätten att använda de kärnvapen som av allt att döma redan finns på plats.


Bildtext: Det strategiska bombplanet B -2 Stealth kostar 10 - 12 miljarder kronor per styck. USA har 21 plan. De kan bl a utrustas med B 83 eller Mk 84 kärnvapen eller med "Bunker-buster-bomber". Alla är stationerade på den amerikanska flygbasen Whiteman, varifrån de utför sina militära uppdrag och dit de efteråt återvänder utan att ha landat.

Bildtext: Iraks luftförsvar: SA-13 (Gopher), SA-9 (Gaskin) och SA-8 (Gecko). Irak har sammanlagt 200 mobila luftvärnsvapen av dessa typer, alla byggda i Sovjet. De största (t h) kan nå mål på 13 km höjd. Allt enligt "Conflict Iraq".

Bildtext: ALLT OM KRIGET. Illustrerad guide till det kommande Irakkrigets mentala landskap. Läs allt om anfallsstrategier, flygplanstyper, stridsscenarier, vapenteknologi, politiska och ekonomiska faktorer .

© HELSINGBORGS DAGBLAD 2003-03-05

 

© TFF & the author 2003  

 

mail
Tell a friend about this article

Send to:

From:

Message and your name

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2003