TFF logoKALEJDOSKOP
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS



Mark Rothko og
tilfældighedens gave

 




Jan Øberg

 

London, januari 2002

Beskyttet fra Londons og hele verdens støj, mode, tant og flygtighed og langt fra ligegyldighed og forbrugerisme kommer jeg bag Tate Moderns tykke maskinrumsmure ind i et mørkegråt kapellignende rum med dæmpet belysning. Her vises Mark Rothkos kæmpestore, afrundede rektangler i rødbrune nuancer, mystisk vibrerende i brunt og sort og, aner man, i alle jordens andre farver.

Oliemaleri af Rothko, 1953

 

I kompositionen kan de minde om tibetanske mandalas, former man stiller øjnene ind på og som derpå begynder at bevæge sig. Ind i et mørklilla univers, som indgyder mig ro. Konturløse kuber, som er skabt af en udramatisk, og blød - tilsyneladende - anvendelse af farver. Men mandalans detaljerigdom savnes - eller måske er hvert et billede netop en detalje i universet, et hologram i olie?

Dystre bevæger de sig ind og ud af hinanden, som vinduer i - eller ud mod - et grænseløst rum. Skønhed? Ubeskrivelighed? Hvile? Intensitet? Fred? I krop og sjæl - Døden. Sikkert nærværende. Det er meditative værker, de nærmer sig til en ansigts- og kropløs Buddha, til ingenting og alt. Zen?

Oliemaleri af Rothko, 1962

 

Efter min meditation der i mørket, læser jeg om, hvordan de opstod. Rothko havde i 1958 fået den opgave at lave vægmalerier til Restaurant Four Seasons i Seagram-bygningen i New York. I dét miljø skulle hans værker være baggrund for mad, mode og flygtig magelighed, altså det modsatte af eftertanke.

Men gudskelov, af årsager, som - uvist hvorfor - ikke forklares på Tate Modern blev malerierne aldrig hængt op der.

Rothko skal have givet udtryk for, at han var inspireret af Pompei og af Michelangelos Laurentius bibliotek i Firenze med dets lysundertrykkende, blændede vinduer og at det var netop den følelse han selv var ude efter: at 'beskueren fanges i et rum med tilmurede vinduer og døre'.

Oliemaleri af Rothko

 

Russeren Markus Rothkovich gav Tate denne mural-serie i 1968. Han begik selvmord i 1970.

I naborummet hænger, sublimt sammensat, i samme meditative ånd, men i lys sindsstemning, Claude Monets (1840 - 1926) 'Nympheas, Water-Lilies' malet efter 1916.

Død og liv. Fra rum til rum.

 

 

Oliemaleri af Rothko

 

 

mail
Skicka till en vän

Till:

Ifrån:

Message and your name

     

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2002