TFF logoKALEJDOSKOP
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKSTerrorbekæmpelse og
verdensherredømme

 
Jan Øberg

 

Tilfældigt falder mine øjne på en lille notits i 'InternetWorld' 1-2002.

'Somalias eneste internet provider, Somali Internet Company, blev tvunget til at lukke i december, fordi USA har mistanke om, at virksomheden har forbindelse til terrornetværket al-Qaida. Resultatet er, at alle Internet-kafeer blev tvunget til at lukke. Lukningen rammer ikke bare somaliere, som vil holde kontakt med slægtninge i udlandet, men også erhvervslivet og alle de internationale hjælpeorganisationer i landet'.

Jeg arbejdede i Somalia i 1977 - 81. Dengang sendte jeg breve og telegrammer hjem. Somalia har en samtalens kultur; et skriftsprog var netop skabt under Siad Barré's første år med visionær statsledelse (siden udviklet i sørgeligt diktatorisk retning). Somalierne mødtes på markedet med deres kvæg og kameler, fortalte historier og nyheder og reciterede poesi, mens de drak sød kanel-te og tyggede khat. Således og takket være slægts- og klanstruktur vidste alle 3.5 millioner somaliere alt om hinanden. Og døgnet rundt lyttede de til BBCs Somaliasektion - alle havde en lille transistorradio.

Internet er en del af globaliseringen. Er man et svagt samfund i denne verden - eller ødelagt af kolonialisme, krig, diktatur, imperialisme, klanfejder, fattigdom, græshopper og afvekslende oversvømmelser og tørke som Somalia - ja så er man ret sårbar i globaliseringens tid. Tænk bare, kun én Internet provider for et helt land! Hvilken afhængighed, hvilken sårbarhed !

Somalierne har måttet leve med fransk, britisk og italiensk kolonialisme, siden med sovjetisk og amerikansk imperialisme. Sådan cirka 100 år med ødelæggelse, fornedring og ydmygelse, med historisk globalisering. Dagens globalisering har bestemt sine fascinerende sider. Men den betyder også at hele stater kan sættes under konkurs på ingen tid, at lande kan lukkes, at menneskelige samfund kan jævnes med jorden og derefter disciplineres og genopbygges i bedste kapitalistiske entreprenørstil.

Alt til gavn for dem, der allerede er stærke.

Kætterske tanker: Forestil dig, at USA bare havde en Internet provider og at somalierne i Mogadishu kunne lukke den bare fordi de mistænker at USA beskæftiger sig med terrorisme eller har planer om at invadere dem endnu en gang. Hvor mange amerikansk-kontrollerede Internet providers findes der i Sverige, i Danmark? Hvem kontrollerer dem? Hvor sårbare er vi egentlig efter alle de amerikanske opkøb af virksomheder ?

Og hvor megen krig og amerikansk statsterror skal vi se, inden vi indser, at Bush-regimets stræben efter verdensherredømme er til skade for os alle ?

23. januar 2002.

 

 

mail
Skicka till en vän

Till:

Ifrån:

Message and your name

     

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

© TFF 1997-2002