TFF logoPRESSINFO
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS



TFF - Hvad du ikke ved om os

 

PressInfo # 153

 26 juli 2002

 

Af

Jan Oberg & Christina Spännar

Stiftere

 

TFF er meget mere end et website. Her fortæller vi om igangværende projekter og om, hvad der er planlagt. Vi beskriver TFFs daglige arbejde og hvordan vi bevarer vores intellektuelle frihed. Vi skammer os ikke over at fortælle dig, at vi har brug for cirka 40 kroner om året fra dig.

Det er muligt, at du forbinder TFF med vor website. Men TFF er mere end virtual reality; vi lever også et ganske aktivt virkeligt liv. Vi har passeret årets midte og menneskeheden lever i stigende grad i vanskelige tider. Det er vigtigt for os, at du ved, hvad TFF gør for en bedre verden.

Hovedpunkterne nedenfor viser, hvad der sker i hovedkvarteret i Lund, Sverige. D.v.s. hvad de to stiftere gør. Men stiftelsen har et netværk af ca 60 associerede rundt om i verden, som arbejder på lignende måde: underviser, forsker, laver fredsarbejde i krigszoner, kører civilsamfunds-organisationer, skriver afhandlinger, laver mediearbejde, propaganderer for ikke-voldelig konfliktløsning, arbejder humanitært, hjælper med at styrke bevidstheden og give styrke til de underprivilegerede (Nogen af resultaterne kan ses under "Highlights" på vor site).

Så når du læser det følgende, skal du regne med, at der udføres 60 gange mere arbejde for en mere human verden.

Skulle du beslutte, at du vil støtte dette arbejde, så husk, at din gave går til aktiviteter og ikke til bureaukrati og lønninger, vi er alle frivillige. Hvis alle der får dette per e-mail støtter vort fredsarbejde ved at give cirka 40 kroner behøver vi ikke mere pr år.

 

Forsoning i Burundi.

Vi forbereder starten på et langtidsarbejde i Burundi. Formålet er at hjælpe parterne at tilgive, at forsones og at leve fredeligt. Vores specielle opgave er at være partnere omkring et forsknings- og uddannelsesprogram, som vi udviklede for nogle år siden for Burundis undervisningsministerium. Så snart der er en altomfattende våbenstilstand, begynder vi at skaffe midler (det er ikke så nemt, fordi Burundi ikke rigtig interesserer medierne) og tager der ned og analyserer tingene, giver kurser og træning i fred og forsoning, laver mediearbejde og andre feltaktiviteter, som skal nå folk over hele landet. En del af projektet vil være i hovedstaden Bujumbura, en anden vil være baseret ude på landet: uddannelse af de folk, der er ansat på et hospital, der er opbygget af en af vore partnere, den svenske Räddningstjänsten. Administrativt, teknisk og finansielt er det et kæmpeprojekt for en lille stiftelse, men vi anser det for at være meget vigtigt.

Din gave ville hjælpe os med at hjælpe et af verdens fattigste lande i retning af fred snarere end mod fortsat had og gentagelse af folkemordet.

 

Makedonien, Kosovo og Serbien-Montenegro

Efter at have gjort vores pligt på Balkan siden 1991 gennem ca 50 missioner afvikler vi langsomt vores almindelige nærvær der. Vi fortsætter med undersøgelses- og mediearbejde og holder os opdaterede omkring udviklingen i 3 områder: Kosovo/a, Makedonien og Serbien-Montenegro. Det betyder 3 - 4 feltstudier pr år med interviews og analyser, sommetider foredrag og dialog, såvelsom mediearbejde på disse steder.

TFF er stolt over at være tilknyttet den Jugoslaviske Sandheds- og Forsoningskommission under præsident Kostunica. Vi inviteres også ofte til konsultationer af de ledende i Makedonien, f.eks. en i juni om forsoningserfaringer, hvori deltog TFF-associerede som Radmila Nakarada, Håkan Wiberg, Biljana Vankovska og Jan Øberg.

Din støtte vil hjælpe os til fortsat at være et ledende center for balanceret information og analyser vedrørende Balkan.

 

Vurdering af krigsrisikoen i Makedonien for UNHCR

For en måned siden afsluttede vi en 30 siders rapport bestilt af FN's Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR. Den analyserer forholdet mellem de lokale parter og mellem dem og det internationale samfund. Hvad handler konflikterne om i virkeligheden? Hvorfor blev der krig sidste år? Hvad er chancerne og forudsætningerne for at sårene læges, og hvad skal gøres - og af hvem - for at forhindre en ny krig? UNHCR betaler naturligvis et honorar for rapporten, men ikke for det undersøgelsesarbejde, som den bygger på.

 

Porto Alegre Verdens Sociale Forum

TFF's netværksmedarbejde, Jørgen Johansen, deltog i Verdens Sociale Forum i Porto Alegre i Brasilien og har skrevet om det på vor site. Tusinder af folk fra NGOer og eksperter fra hele verden diskuterede under overskriften: "En anden verden er mulig". Det var et overordentligt vigtigt forum, men det vistes kun liden opmærksomhed i den etablerede presse.

 

Windsor Castle drøftelser om verdensorden og interventionisme

I juni var Jan til drøftelser om problemer omkring verdensordenen på St George House, Windsor Castle udenfor London. De koncentrerede sig om humanitære interventioner, etik og konfliktløsning i det globale samfund.

Dette er den form for små intensive møder som TFF i stigende grad inviteres til. Resultaterne går direkte til centrale politiske beslutningstagere. Men vi må betale for rejsen og de andre omkostninger ved at deltage. Din gave ville hjælpe med at dække sådanne omkostninger og sætte os i stand til at sige ja, snarere end nej, til tilsvarende invitationer.

 

Medier, konflikt og fred: Toda instituttet og Soka Gakkai

TFF deltager i GRAD-projektet, startet af Toda Instituttet i Hawaii, en aktivitet, der udgår fra den lægmands- buddhistiske organisationen Soka Gakkai i Japan. GRAD står for: "Globalisering, Regionalisering og Demokratisering", med undertitlen, Et flerkulturelt forskningsprojekt i dialogform. TFF vil deltage i et af projektets Aktive Forsknings Hold som vil analysere mediernes rolle i konflikt og fred.

Din gave vil hjælpe os til at deltage i dette flerkulturelle holds møder og til at fremstille en solid analyse af spørgsmål som: Hvordan bliver vi informeret og hvordan kunne vi blive informeret om konflikter og fred i det internationale system?

 

Nyt forbedret TFF website

Vi må holde os på højde med den virtuelle udvikling. En vidunderlig professionel ekspert i Australien, som beundrer TFF har tilbudt gratis at udvikle den 3. generation af TFFs website. De, som har skabt en hjemmeside, ved hvor mange hundrede timer der går med det, også for stifterne, som må tage de afgørende beslutninger.

 

Boganmeldelses en ny afdeling på den nye hjemmeside

Vi ønsker, at vort website bliver det sted, hvor DU går hen for at finde de bedste bøger om internationale problemer. Vi agter at starte i det små, med de områder vi ved mest om og at invitere TFF associerede og mange andre til at skrive anmeldelser og anbefalinger. Bøger giver en solid og omfattende analyse. Vi ønsker at styrke den rolle som solidt forskningsarbejde spiller i en tid, hvor liv-og-død-spørgsmål reduceres til 30 sekunds bidder på fjernsynsskærmen.

Din gave vil hjælpe os at opretholde denne gratis service for de cirka 1000 daglige besøgende.

 

Alternativer til kernevåben

Dette forår var vi i Moskva sammen med medlemmer af den svenske afdeling af Internationale læger for forebyggelse af kernevåbenkrig, IPPNW, for at deltage i en drøftelse med titlen "I stedet for kernevåben". TFF bidrog med at skrive artiklen: "Kan vi lære at leve uden bomben?" Konferencen afholdtes i Den russiske Federations parlament, Dumaen, og der deltog både nuværende og forhenværende officerer, parlamentsmedlemmer og NGOer.

 

Dialog mellem TFF og det russiske udenrigsministerium

Der var også et separat møde i det russiske udenrigsministerium med afdelingen for sikkerhed og afrustning. De accepterede et forslag fra TFF om at fremstille et strategipapir for ministeriet om hvordan Den russiske Federation kunne slippe ud af den militære konkurrence med vesten og lede en ny sikkerheds - og konfliktløsnings politik, der kan blive et levedygtigt alternativ til Bush administrationens farlige politik.

Det er et goodwill tilbud fra TFFs side, som vi ikke får betaling for. Det tjener dialogen. Din gave vil hjælpe os med at skrive dette vigtige papir og til at komme tilbage til ministeriet i Moskva og diskutere det.

 

Undervisning på NATOs skole i Tyskland

Som en af de få, der er blevet spurgt, er TFF blevet inviteret til at undervise på NATOs skole (SHAPE). Første gang var i maj. Næste vil blive i september - for omkring 100 NATO- og Partnerskab for Fred (PfP)-officerer. For TFF er det en enormt vigtig mulighed for at komme i en respektfuld meningsudveksling mellem to meget forskellige former for fredsskabelse.

NATOs politik er at betale rejsen, men intet honorar. Din gave vil hjælpe med at gøre det muligt for TFF at fremover præsentere analyser og synspunkter, som ikke diskuteres hver dag i NATO.

 

TFF hjælper italiensk fredsbevægelse

TFF associerede Chaiwat Satha-Anand og Jan Øberg underviste 700 deltagere på UNIMONDOs kæmpe marked og konference i Civitas Forum Center i Padua i Italien. Vist styrkes de europæiske fredsbevægelser ikke mindst på grund af den politik, der føres af folk som Berlusconi og Bush.

Din gave vil hjælpe os til at nå mange flere gennem denne type af ansigt-til-ansigt møder.

 

Georgien, Abkhasien og Sydossetien

Georgien beskæftiger stadig vore tanker, men tidligere års undersøgelsesarbejde er ikke blevet fulgt op. Der vil blive endnu en undersøgelsestur og derefter nogle forslag til mulige, forhandlede løsninger.

Din gave vil hjælpe med at betale omkostningerne til flybilletter, ophold, tolke og rapportskrivning efter turen. Og denne regions betydning stiger hele tiden.

 

TFF hjælper den islandske fredsbevægelse

En uge før NATOs topmøde i Reykjavik var vi sammen med hundrede af islændinge, som havde arrangeret en konference til diskussion af mange nye muligheder for at skabe fred. Desværre valgte hundreder af journalister at gå til NATOs presseshows i stedet.

 

Undersøgelseshold i Irak - et meget nødvendigt initiativ

Bestyrelsesmedlem Christian Hårleman og Jan Øberg var på TFFs første undersøgelsesopgave i Irak i 2 uger i maj. De havde ca 35 møder med forskellige mennesker i Baghdad, repræsenterende regering, parlament, NGOer, medier, akademiske og kulturelle kredse. De mødtes også med diplomater på et antal ambassader og med repræsentanter for FN og et antal humanitære organisationer. Den sidste aften gav de en gæsteforelæsning i Baytol Hikema, Visdommens Hus for omkring 50 ledende videnskabsmænd. Se PressInfo 152. Mangemillion dollar forskningsinstitutter gider ikke tage ud og undersøge sagerne i marken. Få etablerede medier vover at spørge: Hvad mener irakerne om verden? Vi synes det er en oplagt opgave at tage dertil når man ser på den enorme betydning, denne konflikt har for det irakiske folk, regionen og i sidste ende vor verden.

Vi har appelleret til alle modtagere af TFF PressInfos om at støtte denne rejse. Vi fik 655 US$, som vi er meget taknemmelig for. Men turen kostede 4000 US$.

 

Udvikling af fredsforskning i Kazakhstan og Centralasien.

TFF blev inviteret til at undervise videnskabsmænd og lærere fra de centralasiatiske republikker om konfliktløsning og ikke-vold. Vi gav nogle dages forelæsninger og træning som del af et meget længere program som søger at sætte deltagerne i stand til at begynde at undervise i fredsforskning, konfliktløsning, tolerance o.s.v. på deres lokale universiteter og skoler i regionen.

 

Oplæring af unge palæstinensere i ikke-vold

Jørgen Johansen og Jan Øberg vil være i Jerusalem i en uge i august i samarbejde med en NGO ved navn MEND, Mellemøstens Ikke-vold og Demokrati. Vi er begejstrede og mener at intet kan være mere nyttigt end at hjælpe unge mennesker med at lære ikke-voldelige politikker og aktioner, som de kan anvende mod den israelske besættelse og som et alternativ til de tragiske selvmordsbombere.

 

Det er derfor vi har brug for din hjælp: dagligdagen og visionen

Vi laver alt det ovenstående uden et hieraki af sekretærer og assistenter; vi har ingen ansatte. Vi gør det hele selv: kontaktarbejdet, rejseplanlægning, indsamling af information, brevskrivning, bogføring, indsamlingsarbejde (det har vi ikke haft tilstrækkelig tid til, for at det kunne lykkes endnu), udvikling af kurser og bibliotek. Og så er der de daglige beslutninger, kontakten med bestyrelsesmedlemmerne og de tilsluttede rundt om i verden. I tilgift har vi en del medie interviews og paneldiskussioner i det nordiske område og andetsteds. Sara Ellis vores væsentligste frivillige arbejdskraft og informationsmedarbejder, klarer meget af hjemmesiden og redaktionsarbejde i de ca 15 timer hun arbejder for os hver uge. Og nu har vi en gruppe af frivillige oversættere af artikler og PressInfos.

Naturligvis giver nogen af de ovennævnte aktiviteter indtægter til stiftelsen eller til stifterne. Vi, stifterne, har selvfølgelig brug for nogen personlig indkomst for at kunne yde vort frivillige arbejde til TFF. Vi er begge free-lancere. Vore private indkomster kommer fra undervisning, forelæsninger, honorarer for artikler o.l. og så et lille stipendium til Christinas forskning.

Aktiviteterne giver ikke, hvad der er brug for som minimum til dækning af omkostningerne ved at opretholde TFF (husleje, website, forsikring, trykning, kontorudrustning og udstyr, telefoner, revision o.s.v.). Hvis TFF er ved at gå i rødt, må stifterne frem med noget af deres opsparing, oven i det frivillige arbejde, for at betale regningerne.

Naturligvis er det et spændende liv i fredens tjeneste. Det er et udfordrende og travlt liv. TFF ønsker at blive helt folke-finansieret. Vi kæmper, med din hjælp, for at forblive et forum for fri forskning og frie tanker, fri for traditionalisme, politisk korrekthed, selvcensur, fri for stats- og kommercielle interesser. Det er faktisk noget af en opgave i vore tiltagende autoritære tider.

 

Dit bidrag: 40 kroner!

Du har nu set, hvordan TFF er meget mere end den hjemmeside, du befinder dig på. Ved at give et bidrag hjælper du os med opgaver som beskrevet og med at hjælpe folk i krigszoner.

Du hjælper os også med at kunne koncentrere os og ikke hele tiden skulle bekymre os om, hvordan vi skaffer de nødvendige midler til aktiviteter eller til at dække de administrative udgifter nogen få måneder frem. 11000 mennesker modtager denne besked direkte. Hvis hver modtager gav 40 kroner en gang om året ville vi have dækket årets grundlæggende finansieringsbehov. Nogen er måske ikke i stand til at give, men mange, ved vi, kan give så meget. Og mere.

Og måske kender du nogen, som ville være villige til at give penge til TFF ?

Der er meget at gøre i denne verden. TFF giver sit bidrag efter stifternes og de 60 tilsluttedes bedste evne, verden over. Det er ikke nok til at stoppe vold og militarisme, racisme eller underudvikling, men det er heller ikke uden betydning. Faktisk tillader vi os at tro, at TFF er en vigtig kraft i den permanente kamp for en mere human og fredelig verden.

Mange tak til dem der støttede i år. Vi håber ydmygt at andre også vil give os et bidrag for, hvad vi gør og for hvad det betyder for mange andre i de lande, vi når ud til.

 

Oversættelse: Orla Jordal

 

Giv et online bidrag nu

 

SVERIGE

Sätt in beloppet på postgirokonto 494 94 84 - 2. Ange Ditt namn och att Du vill bli TFF Vän

DANMARK

Indbetal beløbet til GiroBank Danmark 0 87 23 93. Skriv Ditt navn og at Du vil være TFF ven.

NORGE

Betala till Postbanken Norge 0805-19 44 446. Skriv namn och att Du vill bli TFF Vän.

 

© TFF 2002

 

 

mail
Tell a friend about this article

Send to:

From:

Message and your name

 

 You are welcome to reprint, copy, archive, quote or re-post this item, but please retain the source.

 

Would you - or a friend - like to receive TFF PressInfo by email?

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org    comments@transnational.org

© TFF 1997-2002