TFF logoPRESSINFO
NEWPRESSINFOTFFFORUMSFEATURESPUBLICATIONSKALEJDOSKOPLINKS



Amerikansk militærdiktatur i Irak ?

Regimeforandring i Washington ?

 

PressInfo # 163

 19 oktober 2002

 

af Jan Øberg, TFF direktør

 

USAs udenrigspolitik synes at bevæge sig uden for statskundskabens lærebøgers rammer. Washington dyrker stadig mere krigerisk "groupthink". Det er absurd teater. Udtalelser uden fælles betydning ytres ud fra et moralsk tomrum.

Med den onde spiral af paranoia og megalomani skal man nok snarere finde en fortolkning i psykologiens lærebøger.

Vi lever i stadig farligere tider.

Hvordan skal vi reagere, intellektuelt og følelsesmæssigt? Hvordan skal vi f.eks. reagere på surrealistiske nyheder som for eksempeldenne:

"USA har planer om at etablere en amerikansk ledet militæradministration i Irak, svarende til besættelsen af Tyskland og Japan efter krigen, en administration, der kunne vare adskillige år efter Saddam Husseins fald.... Saddam skulle erstattes af den amerikanske general Tommy Franks..."

Nej, det er ikke fiktion. Læs historien her:

New York Times, October 10, 2002 U.S. has a Plan to Occupy Iraq, Officials Report http://www.nytimes.com/2002/10/11/international/11PREX.html?todaysheadlines
The Guardian, October 12, 2002 US plans military rule and occupation of Iraq. Saddam would be replaced by General Tommy Franks http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,810609,00.html

"Irakprojektet som beskrevet af hr. Bush's senior rådgiver for Mellemøsten, Zalmay Khalilzad, indeholder, at USA styrer hele landet, indtil man vurderer, at en demokratisk regering kan klare det", skriver Guardian.

Hvem er Zalmay Khalilzad? Det er ingen overraskelse, at han kommer fra olieindustrien, er amerikansk afghanser, tidligere rådgiver for Unocal og central i forhandlinger om den olie og gasledninger gennem Afghanistan. Han er en neokonservativ, der står nr 2 mand i Pentagon, Wolfowitz, nær. Læs mere om Khalilzad her:

Slate, Bush' favorite Afghan http://www.1944.org/zalmay_khalilzad.htm
TruthOut, Zalmay Khalilzad and the Bush Agenda http://www.truthout.org/docs_01/01.14A.Zalmay.Oil.htm

Når man ser og hører George W Bush og andre ledere, spekulerer man på om de virkelig forstår det ansvar, som følger den overvældende magt, som nu er koncentreret i deres hænder ?

Er de helt klar over, hvor omhyggelige, hvor ydmyge, de må være, når de håndterer USA's potentiale for død og ødelæggelse ?

Jeg er bange for at de ikke er det. Hvad tror du ?

Krig mod Irak og dets folk lige såvel som et amerikansk militærdiktatur til kontrol af Iraks olie er både umenneskeligt og ulovligt. Det er en absurditet med rod i et "groupthink", som har mistet forbindelsen til resten af menneskeheden.

USAs venner må begynde at sige dette højt. Det er ikke længere nok bare at ryste desperat på hovedet eller at tie stille af frygt.

For hvert nyt katastrofalt trin, hver plan og doktrin, må vi protestere, men også hjælpe amerikanerne med at finde fred og harmoni med resten af os.

De sagde engang, at hvad der er godt for USA, er godt for Verden. Det mener jeg nu gælder for et fredeligt regimeskifte og en demokratisering i Washington.

 

© TFF 2002

 

 

mail
Tell a friend about this article

Send to:

From:

Message and your name

 

 You are welcome to reprint, copy, archive, quote or re-post this item, but please retain the source.

 

Would you - or a friend - like to receive TFF PressInfo by email?

 

 

 

 

SPECIALS 

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org    comments@transnational.org

© TFF 1997-2002