TFF logoFEATURES

TFF Home | About us

Forums

Iraq Forum

Features by others

Links to all issues

New stuff

Associates' articles

Burundi Forum

Publications on-line

Paul McCartney

Nyt på nordisk

Jonathan Power

EU conflict-handling

The 100 best books

Annual Reports

TFF Associates

Nonviolence

Reconciliation project

Øbergs Kalejdoskop

Support TFF on-line

Activities right now

Gandhi & India

Teaching & training

Oberg's photos

Support TFF off-line

PressInfos - Analyses

Macedonia Forum

Lærestof på dansk

TFF News Navigator

Contact


Ikke længere den
"eneste" supermagt -
At komme overens med Kina

 

Af

Chalmers Johnson*

 

March, 2005

From Japan Policy Research Institute
No Longer the "Lone" Superpower. Coming to Terms with China by Chalmers Johnson

 

Jeg kan huske for 40 år siden, mens jeg var ny professor og arbejdede med kinesiske og japanske internationale forhold, at Edwin O. Reischauer engang kommenterede: "Den store fordel ved vores sejr i 1945 var et permanent afvæbnet Japan". Reischauer var født i Japan og historiker ved Harvard med Japan som speciale og arbejdede som amerikansk ambassadør i Tokyo under Kennedy og Johnson. Det føles underligt at konstatere at siden 1991 og specielt under George W Bush, har USA gjort alt, hvad der stod i deres magt for at opmuntre, ja endog accelerere japansk genoprustning.

En sådan udvikling fremmer fjendtlighed mellem Kina og Japan, Østasiens to stormagter, saboterer mulige fredelige løsninger i de 2 problemområder, Taiwan og Nordkorea, der blev tilbage efter de kinesiske og koreanske borgerkrige og samtidig lægger det grunden for en fremtidig konflikt mellem Kina og USA, en konflikt USA næsten sikkert vil tabe.

Det er uklart, om ideologerne og krigselskerne i Washington faktisk forstår, hvilke kræfter de slipper løs - en mulig konfrontation mellem verdens hurtigstvoksende industrielle økonomi, Kina og verdens næstmest produktive, ganske vist for nedadgående, økonomi, Japan; en konfrontation, som USA vil have skabt og som det meget vel kan blive fortæret i.

Lad mig gøre det klart, at i Østasien taler vi ikke om en lille regimeskiftekrig af den slags, som Bush og Cheney taler for. Når alt kommer til alt, var det mest fremtrædende forhold i de internationale relationer gennem sidste århundrede, de rige, etablerede magters - Storbritannien og USAs - manglende evne til fredeligt at tilpasse sig, at der fremkom nye magtcentre i Tyskland, Japan og Rusland. Resultatet var to overvældende blodige verdenskrige og en 45 års kold krig mellem Rusland og "Vesten" og utallige nationale befrielseskrige (som den over et kvart århundrede i Vietnam) mod arrogancen og racismen i europæisk, amerikansk og japansk imperialisme og kolonialisme.

Hovedspørgsmålet i det 21. århundrede er, om man kan overvinde denne skæbnesvangre manglende evne til at tilpasse sig ændringer i den globale magtstruktur. Indtil videre er tegnene negative. Kan USA og Japan, dagens udgave af rige, etablerede magter, tilpasse sig Kinas genopståen - det er verdens ældste kontinuert eksisterende civilisation, der genopstår som en moderne supermagt? Eller vil Kinas vej op blive markeret med endnu en verdenskrig, hvor den europæiske civilisations prætensioner i dens amerikanske og japanske projektioner endeligt bliver stedt til ro? Det er det, der står på spil.

 

"Alice i eventyrland"-politik og moderen til alle finansielle kriser

Kina, Japan og USA er verdens 3 mest produktive økonomier, men Kina har den hurtigste vækst (en gennemsnitlig vækstrate på 9.5 % om året igennem 2 årtier), mens både USA og Japan sidder med store og stigende gældsbyrder, og i Japans tilfælde faldende vækstrate. Kina er i dag verdens 6. største økonomi (USA og Japan nr 1 og 2) og vor 3. største handelspartner efter Canada og Mexico. I henhold til CIAs statistikere i deres Factbook 2003, er Kina faktisk allerede den næststørste økonomi på jorden, hvis man måler i købekraft - d.v.s. efter hvad Kina producerer uden hensyn til priser og valutakurser. CIA beregner USAs BNP - den samlede værdi af alle varer og al service produceret i et land - for 2003 til 10.400 milliarder USD og Kinas til 5.700 milliarder USD. Det giver Kinas 1.3 milliarder mennesker en BNP på 4,385 USD per indbygger.

Mellem 1992 og 2003 var Japan Kinas største handelspartner, men i 2004 faldt Japan tilbage på en 3. plads efter EU og USA. Kinas udenrigshandel var i 2004 på 1200 milliarder USD, nr 3 i verden efter USA og Tyskland og en god bid foran Japans 1070 milliarder. Kinas handel med USA voksede 34 % i 2004 og har gjort Los Angeles, Long Beach og Oakland til de 3 travleste havne i Amerika.

Den virkelig vigtige handelsudvikling i 2004 var, at EU kom frem som Kinas største økonomiske partner, hvad der peger mod en kinesisk-europæisk samarbejdsblok overfor en mindre vital japansk-amerikansk. Som Englands Financial Times beskrev det, "3 år efter sin indtræden i WTO (2001) er Kinas indflydelse i den globale handel ikke længere bare af betydning. Den er afgørende." For eksempel er de fleste Dell computere, der sælges i USA, fremstillet i Kina, ligesom de DVD-spillere, der sælges af Japans Funai Electric Company. Funai eksporterer ca 10 millioner DVD-spillere og TV-apparater fra Kina til USA, hvor de især sælges i Walmarts forretninger. Kinas handel med Europa i 2004 var på 177.2 milliarder USD, med USA 169.9 milliarder og med Japan 167.8 milliarder USD.

Kinas voksende økonomiske vægt i verden anerkendes og hilses velkommen vidt omkring, men det er Kinas vækstrater og deres virkning på den fremtidige magtbalance, som USA og Japan med rette eller urette frygter. CIAs National Intelligence Council forudsiger, at Kinas BNP vil være som Englands i 2005, som Tysklands i 2009, som Japans i 2017 og som USAs i 2042.

Men Shahid Javed Burki, tidligere næstkommanderende i Verdensbankens Kinaafdeling og tidligere finansminister i Pakistan, forudsiger, at i 2025 vil Kina formentlig have en BNP på 25.000 milliarder USD målt som købekraft og dermed være verdens største økonomi, foran USA med 20.000 milliarder USD og Indien med 13.000 milliarder - og Burki's analyse regner med en beskeden forudsigelse på 6 % vækst over de næste 2 tiår i Kina. Han forudser Japans uundgåelige fald, fordi befolkningen vil begynde at falde drastisk efter 2010. Japans indenrigsministerium melder, at antallet af mænd allerede faldt med 0.01 % i 2004; og nogen demografer forudser, at ved århundredets slutning kan landets befolkning være sunket med 2/3 fra 127.7 millioner i dag til 45 millioner, det samme som i 1910.

I modsætning hertil forventes Kinas befolkning at stabilisere sig på ca 1.4 milliarder mennesker med en kraftig overvægt af mænd. (I henhold til Howard French fra New York Times har den regeringsgennemtvungne 1 barns politik, sammen med ultralydscanning i en af de større sydlige byer ført til, at der fødes 129 drenge pr 100 piger; 147 drenge pr 100 piger for par, der søger 2. eller 3. barn. Folketællingen i 2000 gav for landet som helhed ca 117 drenge for hver 100 piger).

Den interne kinesiske økonomiske vækst forventes at fortsætte i flere tiår, svarende til det opdæmmede behov i den store befolkning, et forholdsvis lavt niveau for personlig gæld og en dynamisk sort økonomi, der ikke er medregnet i den officielle statistik. Vigtigst her er, at Kinas udlandsgæld er forholdsvis lille og let dækkes af reserverne; mens både USA og Japan har en nettogæld på ca. 7.000 milliarder USD; hvilket er værst for Japan, som kun har halvt så stor befolkning som USA og mindre økonomisk kraft.

Ironisk nok er Japans gæld et produkt af dets anstrengelser på at bakke Amerikas globale imperium op. For eksempel har Japan siden den kolde krigs afslutning betalt imponerende ca. 70 milliarder USD for de amerikanske baser i Japan. USA nægter at betale for sit ødsle forbrugsmønster og sine militære udgifter gennem skatter på deres egne borgere, og finansierer disse udgifter ved en stigende gæld til Japan, Kina, Taiwan, Sydkorea, Hong Kong og Indien.

Situationen er i stigende grad blevet ustabil, eftersom USA har brug for en kapitalimport på mindst 2 milliarder USD per dag til regeringens udgifter. Enhver beslutning fra østasiatiske centralbanker om at flytte en væsentlig del af deres valutareserver fra USD til Euro eller andre valutaer for at beskytte sig mod nedskrivning af USD vil give blive moderen til alle finansielle kriser.

Japan har stadig verdens største reserver af udenlandsk valuta, ved slutningen af januar 2005, ca. 841 milliarder USD. Men Kina sidder på en stak på 609.9 milliarder USD (ved slutningen af 2004) hentet på deres handelsoverskud med os. Samtidig fornærmer den amerikanske regering og George W Bushs japanske følgesvende Kina på en hvilken som helst måde, specielt vedrørende Kinas udbryderprovins, øen Taiwan. Den fremtrædende økonomiske analytiker William Greider bemærkede for nylig: "Enhver ødsel skyldner som fornærmer sin bankmand er uklog, for at udtrykke det mildt .... Den amerikanske ledelse er ... blevet stadig mere præget af selvvalgt blindhed - jeg mener det bogstaveligt - og blind for den modmagt, som samler sig mod den."

Bush-administrationen truer uklogt Kina ved at presse Japan til genbevæbning og ved at love Taiwan at skulle Kina bruge magt for at forhindre en taiwanesisk uafhængighedserklæring, så vil USA gå i krig på dets vegne. Det er svært at forestille sig en mere kortsigtet og uansvarlig politik, men set i lyset af Bush-regeringens "Alice i Eventyrland"-krig i Irak, den akutte antiamerikanisme, den har skabt globalt, og politiseringen af USAs hemmelige tjenester, synes det faktisk muligt, at USA og Japan kunne finde på at starte en krig med Kina over Taiwan.

 

Japan genbevæbner

Siden slutningen af 2. Verdenskrig og specielt siden det fik sin uafhængighed i 1952, har Japan haft en pacifistisk udenrigspolitik. Det har kraftfuldt nægtet at opretholde offensive militærstyrker eller at blive en del af USAs globale militærsystem. Japan deltog f.eks. ikke i 1991-krigen mod Irak, ligesom det ikke deltager i kollektive sikkerhedsarrangementer, i hvilke det skulle levere, hvad der svarer til partnernes militære ydelser.

Siden underskrivelsen i 1952 af Japan-USA Sikkerhedstraktaten er landet officielt blevet beskyttet mod såkaldt ydre trusler af amerikanske styrker på omkring 91 baser på det japanske hovedland og på øen Okinawa. USAs 7. flåde har endda sin hjemhavn i den gamle japanske flådebase Yokosuka. Japan understøtter ikke alene disse baser, men accepterer den offentlige fiktion, at de amerikanske styrker kun er der for dets forsvar. I virkeligheden har Japan ingen kontrol over, hvordan og hvor USA anvender sine land-, sø- og luftstyrker med baser på japansk territorium og de japanske og amerikanske regeringer har indtil helt for nyligt knebet udenom problemet ved simpelthen ikke at diskutere det.

Siden slutningen på den kolde krig i 1991 har USA gentagne gange presset på, for at få Japan til at ændre artikel 9 i sin grundlov (den, der giver afkald på magtanvendelse, andet end som selvforsvar) og blive, hvad amerikanske embedsmænd kalder "en normal nation". For eksempel fastslog udenrigsminister Colin Powell klart den 13 august 2004 i Tokyo, at hvis Japan nogensinde skulle gøre sig håb om at blive fast medlem af FNs Sikkerhedsråd, så måtte det først skaffe sig af med sin pacifistiske grundlov.

Japans krav om en plads i Sikkerhedsrådet er baseret på den kendsgerning, at selv om dets andel af verdens BNP kun er 14 %, så betaler det 20 % af FNs samlede budget. Powells bemærkning var en klar indblanding i Japans indre anliggender, men den er bare et ekko af mange tidligere budskaber, leveret af tidligere viceudenrigsminister Richard Armitage, lederen for den reaktionære klike Washington som i årevis har arbejdet for en genmilitarisering af Japan og på den måde åbne et stort nyt marked for amerikanske våben. Dens medlemmer omfatter Torkel Patterson, Robin Sakoda, David Asher og James Kelly i udenrigsministeriet; Michael Green i staben hos Det nationale Sikkerhedsråd; og utallige militærfolk i Pentagon og ved hovedkvarteret for Stillehavskommandoen i Pearl Harbor, Hawaii.

Amerikas ønske er at omdanne Japan til, hvad Washingtons neokonservative kalder "Det fjerne Østens Britain" - og derefter bruge det som stedfortræder til at sætte Nordkorea skakmat og til at afbalancere Kina. Den 11. oktober 2000 skrev Michael Green, der dengang var et medlem af Armitage Associates: "Vi ser det særlige forhold mellem USA og Storbritanien som en model for alliancen [mellem USA og Japan]". Japan har hidtil ikke sat sig imod dette amerikanske pres, eftersom det modsvarer en fornyet nationalisme blandt japanske vælgere og en frygt for, at et opblomstrende kapitalistisk Kina vil true den japanske stilling som den ledende økonomiske magt i Østasien.

Japanske embedsmænd hævder også, at landet føler sig truet af Nordkoreas udvikling af kernevåben og raketter, selvom de ved, at spillet med Nordkorea kunne løses faktisk over natten - hvis Bush-regeringen ville ophøre med at ville vælte Pyongyangstyret og i stedet opfylde løfterne om amerikansk handel til gengæld for Nordkoreas samtykke til at opgive sit atomvåbenprogram). Istedet erklærede udenrigsministeriet den 25. februar 2005, "at USA vil afslå den nordkoreanske leder, Kim Jong-ils krav om en garanti om "ingen fjendtlige hensigter" som betingelse for at vende tilbage til forhandlinger om dets kernevåbenprogram". Og den 7. marts udpegede Bush John Bolton som amerikansk ambassadør til FN, selv om Nordkorea har nægtet at forhandle med ham på grund af hans fornærmende udtalelser om landet.

Japans genmilitarisering bekymrer en del af den japanske befolkning og over hele Østasien er alle de lande, som var ofre for Japan under 2. Verdenskrig imod den, det gælder også Kina, begge Koreaer og selv Australien. Derfor har den japanske regering startet et skjult program med trinvis genbevæbning. Siden 1992 har man vedtaget 21 større stykker sikkerhedsrelateret lovgivning, heraf alene 9 i 2004. Det begyndte med den Internationale Fredssamarbejds Lov i 1992, som for første gang tillod Japan at sende tropper ud for at deltage i FNs fredsbevarende operationer.

Genmilitariseringen har siden taget mange former, inklusive stigende militærbudgetter, legitimering og lovliggørelse af at sende tropper udenlands, en forpligtelse til at deltage i det amerikanske raketforsvars (Stjernekrigs-) program - og en stigende accept af militære løsninger på internationale problemer.

Denne gradvise proces accelererede kraftigt i 2001, med at præsident George Bush og premierminister Junichiro Koizumi kom til magten samtidigt. Koizumi besøgte USA første gang i juli samme år og i maj 2003 fik han den endelige godkendelse med en invitation til Bushs "ranch" i Crawford, Texas. Kort tid derefter accepterede Koizumi at sende et hold på 550 soldater til Irak for et år, udvide deres ophold med et yderligere år i 2004 og den 14. oktober 2004 støttede han personligt George Bushs genvalg.

 

En ny kernevåben-gigant på vej?

Koizumi har udpeget hårde anti-kinesiske og pro-taiwanesiske medlemmer til sine regeringer. Phil Deans, direktør for Contemporary China Institute på School of Oriental and African Studies på University of London, siger: "Der har været en bemærkelsesværdig vækst i pro-Taiwan stemningen i Japan. Der er ikke en eneste pro-Kina figur i Koizumis regering". Medlemmer af den seneste Koizumi-regering er forsvarsenhedens chef Yoshinori Ono og udenrigsminister Nobutaka Machimura, begge brændende militarister; og udenrigsminister Machimura er medlem af tidligere premierminister Yoshiro Moris højrefløjsfraktion, som støtter et uafhængigt Taiwan og opretholder et vidt net af hemmelige bånd med taiwanesiske ledere og forretningsfolk.

Taiwan, må man huske, var en japansk koloni fra 1895 til 1945. I modsætning til det hårdhændede japanske militærstyre over Korea fra 1910 til 1945 havde man et forholdsvis venligt styre af en civil japansk administration. Selvom øen blev bombet af de allierede, var den ikke krigsskueplads under 2. Verdenskrig, selvom den blev brutalt besat af kinesiske nationalister (Chiang Kai-sheks Guomindang) straks efter krigen. Derfor taler mange taiwanesere japansk i dag og har et fordelagtigt billede af Japan. Taiwan er faktisk det eneste sted i Østasien, hvor japanere er helt velkomne og vellidte.

Bush og Koizumi har udviklet detaljerede planer for det militære samarbejde mellem deres to lande. Vigtigt for sådanne planer er, at den japanske forfatning af 1947 kasseres. Hvis der ikke kommer noget i vejen, vil Koizumis regerende Liberaldemokratiske Parti (LDP) forelægge en ny forfatning i anledning af partiets 50 års jubilæum i november 2005. Dette vurderes passende, eftersom LDPs grundlag fra 1955 har som et grundlæggende mål for partiet, at "etablere Japans egen forfatning" - en henvisning til den kendsgerning, at den nuværende forfatning er skrevet af general Douglas MacArthurs efterkrigs besættelseshovedkvarter. Den oprindelige politiske udtalelse fra LDP krævede også "en endelig fjernelse af amerikanske tropper fra japansk territorium", hvilket kan være en af de skjulte årsager bag Japans trang til genbevæbning.

Et hovedmål for amerikanerne er at opnå Japans aktive deltagelse i deres ekstremt dyre raketforsvarsprogram. Bush-regeringen søger bl.a. at få slut på Japans forbud mod eksport af militær teknologi, fordi man vil have japanske ingeniører til at hjælpe med at løse nogen af de tekniske problemer i dens indtil videre fejlslagne stjernekrigsprogram.

USA har også aktivt forhandlet med Japan om at flytte hærens 1. Corps fra Fort Lewis, Washington til Camp Zama, sydvest for Tokyo i det tætbebyggede område Kanagawa, hvis hovedstad er Yokohama. Disse amerikanske styrker i Japan skulle så placeres under kommando af en 4-stjernet general, som ville stå lige med regionale kommandanter som Centcoms John Abizaid, der regerer over Iraq og Sydasien. Den nye kommando vil stå for alle hærens "fremskudte" operationer udover Østasien og vil uundgåeligt indblande Japan i det amerikanske imperiums daglige militære operationer. Det at indkvartere bare et lille hovedkvarter og i endnu højere grad hele 1. Corps på anslået 40.000 mand, i et sofistikeret og centralt placeret område som Kanagawa vil også helt sikkert skabe intens offentlig modstand såvelsom voldtægter, slagsmål, bilulykker og andre episoder, der ligner dem, der opstår dagligt i Okinawa.

Imens har Japan til hensigt at opgradere sit Forsvarskontor (Boeicho) til et ministerium og måske endda udvikle sit eget kernevåben. At anspore den japanske regering til at hævde sig selv militært, kan få landet til at opruste med kernevåben for at "afskrække" Kina og Nordkorea, samtidig som Japan befries for sin afhængighed af den amerikanske "atomparaply". Den militære analytiker Richard Tanter noterer, at Japan allerede har "den utvivlsomme evne til at opfylde alle tre grundbetingelser for et brugbart kernevåben: et militært kernevåbenpotentiale, et tilstrækkeligt nøjagtigt målsøgningssystem, og mindst èt pålideligt afleveringssystem".

Japans kombination af fuldt virkende fissions- og breeder-reaktorer og anlæg for kernebrændseloparbejdning giver det mulighed for at lave avancerede termonukleære våben; dets H-II og H-IIA raketter, bombefly, der kan genoptankes i luften sam dets militære overvågningssatellitter sikrer, at våbnene kan frembringes nøjagtigt til regionale mål. Hvad der mangler nu, er f.eks. ubåde, der kan sikre en tilstrækkelig gengældelsesstyrke til at afholde en kernevåbenmodstander fra at forsøge sig med et altødelæggende førsteslag, der kommer gengældelsen i forkøbet.

 

Den taiwanesiske knude

Japan taler måske meget om den fare Nordkorea udgør, men det virkelige mål for genbevæbningen er Kina. Dette fremgår klart af de måder, hvorpå Japan for nyligt har blandet sig i det ene mest delikate og farlige problem i de Østasiatiske internationale forhold - Taiwan problemet. Japan invaderede Kina i 1931 og var dets krigstidsplageånd såvelsom kolonial overherre over Taiwan. Allerede dengang blev Taiwan - som USA længe har anerkendt det - betragtet som en del af Kina. Hvad der mangler at blive løst er vilkårene og tidsplanen for Taiwans genforening med det kinesiske hovedland. Denne proces blev dybt kompliceret i 1987, da Chiang Kai-sheks nationalister, som havde trukket sig tilbage til Taiwan (i ly af den amerikanske 7. flåde) i 1949 ved slutningen af den kinesiske borgerkrig, endelig afsluttede krigsretstilstanden på øen. Taiwan er siden modnet til et levende demokrati og taiwaneserne begynder nu at vise deres egne blandede opfattelser af deres fremtid.

I 2000 afsluttede det taiwanesiske folk Nationalisternes lange magtmonopol og gav en valgsejr til det Demokratisk-Progressive Parti under ledelse af præsident Chen Shui-bian. Som indfødt taiwaneser (i modsætning til de mange fra hovedlandet, der kom til Taiwan med Chiangs slagne styrker), står Chen for et uafhængigt Taiwan, og det samme gør partiet. I modsætning hertil håber Nationalisterne, sammen med en magtfuld udbrydergruppe, FolketFørst-partiet under James Soong (Song Chuyu) på en endelig fredelig forening af Taiwan med Kina.

Den 7 marts 2005 komplicerede Bush-regeringen disse vanskelige forhold ved at udnævne John Bolton til amerikansk ambassadør ved FN. Han er en åbent udtalt fortaler for taiwanesisk uafhængighed og var engang betalt konsulent for den taiwanesiske regering.

I maj 2004 blev Chen Shui-bian genvalgt med snævert flertal i omstridte valg og den 20. maj deltog den kendte japanske højrefløjspolitiker Shintaro Ishihara i hans indsættelse i Taipei. (Ishihara tror, at Japans voldtægt af Nanking i 1937 er "en kinesisk fremstillet løgn"). Selv om Chen vandt med kun 50.1 % af stemmerne var det alligevel en ordentlig stigning i forhold til hans 33.9 % i 2000, hvor oppositionen var delt. Taiwans udenrigsministerium udpegede straks Koh Se-kai til sin uformelle ambassadør til Tokyo. Koh har boet i Japan i 33 år og opretholder udstrakte bånd til senior politiske og akademiske skikkelser der. Kina svarede, at det ville "totalt udrydde" ethvert skridt mod taiwanesisk uafhængighed - selv om det kom til at betyde, at man måtte opgive Olympiaden i 2008 og det gode forhold til USA.

I modsætning til de amerikanske neokonservatives og japanske højrefløjsfolks rænkespil har det taiwanesiske folk imidlertid vist sig åbne for at forhandle med Kina om tidspunkt og betingelser for genforening. Den 23. august 2004 vedtog Den lovgivende Yuan (Taiwans parlament) ændringer i sine afstemningsregler, som skulle forhindre Chen i at ændre forfatningen i retning af uafhængighed, som han lovede det i sin genvalgskampagne. Denne handling nedsatte drastisk risikoen for konflikt med Kina. En ting, der påvirkede Den lovgivende Yuan, var formentlig den advarsel, der kom 22. august fra Singapores nye premierminister, Lee Hsien-loong: "Hvis Taiwan gør sig uafhængigt vil Singapore ikke anerkende det. I virkeligheden vil intet asiatisk land anerkende det. Kina vil kæmpe. Uanset om Taiwan vinder eller taber vil det være ødelagt".

Den næste væsentlige udvikling var parlamentsvalgene den 11. december 2004. Præsident Chen kaldte sin kampagne en folkeafstemning om hans uafhængighedspolitik og bad om et mandat til at gennemføre sine reformer. I stedet tabte han eftertrykkeligt. Oppositionen Nationalisterne og FolketFørst partiet vandt 114 pladser i et parlament på 225 pladser, mens Chens DPP og dets allierede kun fik 101 (10 pladser gik til uafhængige kandidater). Nationalisternes leder Lien Chan, hvis parti fik 79 pladser mod DPPs 89, sagde: "I dag så vi klart, at hele folket ønsker stabilitet i landet".

Da Chen ikke fik kontrol med parlamentet bortfaldt også et foreslået køb af våben fra USA på 19.6 milliarder USD. Handelen omfattede destroyere med styrede raketter; P-3 anti-ubåds fly, dieselubåde, og avancerede Patriot PAC-3 anti-raketsystemer. Nationalisterne og James Soongs tilhængere betragter prisen som for høj og først og fremmest en finansiel sutteklud til Bush-regeringen, som har presset for salget siden 2001. De mener også, at våbnene ikke vil fremme Taiwans sikkerhed.

Den 27. december 2004 udgav Kina sin 5. forsvarshvidbog om målene for landets nationale forsvarsanstrengelser. Som en observatør gennem lang tid, Robert Bedeski, udtrykker det: "Ved et første blik, er der tale om et papir med en hård linie vedrørende den territoriale suverænitet, et papir, der understreger Kinas beslutning om ikke at tolerere nogen bevægelse henimod løsrivelse, uafhængighed eller adskillelse. Men næste afsnit .... viser en villighed til at reducere spændinger i Taiwan Strædet: så længe Taiwans myndigheder accepterer princippet om ét Kina og standser deres separatistaktiviteter med målet "Taiwan uafhængighed", så kan der til en hver tid holdes samtaler henover strædet om, hvordan man officielt bringer en afslutning på fjendtlighed mellem de to sider".

Det virker som om, det også er sådan taiwaneserne læser beskeden. Den 24. februar 2005 mødtes præsident Chen Shui-bian for første gang siden oktober 2000 med formand James Soong fra FolketFørst partiet. De to ledere, der har stik modsat syn på forholdet til hovedlandet, underskrev alligevel en fælles udtalelse, der udstikker 10 punkter, man er enige om. De lover at prøve at åbne fulde transport- og handelsforbindelser over Taiwan Strædet, at øge handelen, at lette på forbudet mod investeringer i Kina for mange af Taiwans forretningssektorer. Forbavsende nok fik dette Chen Shui-bian til at sige, at han "ikke ville udelukke Taiwans eventuelle genforening med Kina, forudsat at Taiwans 23 millioner indbyggere accepterer det."

Hvis USA og Japan overlod Kina og Taiwan selv at tage sig af det, synes det muligt, at de kunne udarbejde en modus vivendi. Taiwan har allerede investeret omkring 150 milliarder USD på hovedlandet og de 2 økonomier integreres mere og mere for hver dag. Der synes også at være en voksende anerkendelse i Taiwan af, at det ville blive meget vanskeligt at leve som en uafhængig kinesisktalende nation ved siden af et land med 1.3 milliarder mennesker, 3.7 millioner kvadratmiles og en hurtigtvoksende økonomi på 1400 milliarder USD, som har forhåbninger om at være regional leder i Østasien. I stedet for at erklære sig uafhængigt kunne Taiwan søge en status, der ligner den fransk Canada har - en slags løsere udgave af et kinesisk Quebec formelt under centralregeringens kontrol men med egne institutioner, love og vaner.

Hovedlandet ville blive så lettet ved en sådan løsning, at man formentlig ville acceptere den, specielt hvis den kunne opnås før Olympiaden i Beijing i 2008. Kina frygter, at radikale taiwanesere skulle erklære uafhængighed en måned eller to før Olympiaden ud fra en satsning på, at Kina så ikke ville angribe på grund af sin kæmpeinvestering i de kommende lege. De fleste observatører tror imidlertid, at Kina ikke ville have noget andet valg end at gå i krig, fordi, hvis man undlod det, ville det være en invitation til hjemlig revolution mod det kinesiske kommunistparti for ikke at opretholde Kinas nationale integritet.

 

De kinesisk-amerikanske og de kinesisk-japanske forhold er inde i en ond spiral

Det har længe været en neokonservativ trosartikel, at USA må gøre alt, hvad der står i dets magt for at forebygge udviklingen af rivaliserende magtcentre, hvad enten de er venligtsindede eller fjendtlige. Efter Sovjetunionens sammenbrud betød det, at de vendte deres opmærksomhed mod Kina, som en af vore sandsynlige næste fjender. Da de kom til magten i 2001, flyttede de neokonservative meget af vores kernevåben over fra at have Rusland som mål til at være rettet mod Kina. De begyndte også militære samtaler på højt niveau med Taiwan om øens forsvar, beordrede en flytning af hærens personale og forsyninger til Asien-Stillehavsregionen, og at arbejde ihærdigt på at fremme Japans genmilitarisering.

Den 1. april 2001 stødte et af den amerikanske flådes EP-3E Aries II elektroniske spionfly sammen med en kinesisk jager ud for den sydkinesiske kyst. Det amerikanske fly var på en tur for at provokere kinesisk radarforsvar og så beskrive de transmissioner og procedurer, kineserne bruger, når de sender jagere op. Den kinesiske jager faldt ned og piloten mistede livet, mens det amerikanske fly landede sikkert på Hainanøen og dens besætning på 24 spioner blev godt behandlet af de kinesiske myndigheder.

Det blev snart klart, at Kina ikke var interesseret i konfrontationer, eftersom mange af de vigtigste investorer i landet har deres hovedkvarter i USA. Men det kunne ikke straks returnere spionflyets besætning uden at risikere magtfuld hjemlig kritik for servilitet overfor en provokation. Den blev derfor udsat i 11 dage, indtil man havde modtaget en pro forma amerikansk undskyldning for at forårsage den kinesiske pilots død på randen af landets luftterritorium og for at lande uden tilladelse på en kinesisk militær flyveplads. Imens havde vore medier udnævnt besætningen til "gidsler", opfordret deres pårørende til at binde gule bånd omkring træer i naboområdet, rost præsidenten for at udføre et "første klasses job" med at befri dem og endeløst kritiseret Kina for dets "statskontrollerede medier". De undgik omhyggeligt at nævne, at USA opretholder en 200 miles luftzone, hvor man sender jagere op mod fremmede fly - langt ud over territorialfarvandet.

Den 25. april 2001 under et interview på nationalt TV blev Præsident Bush spurgt, om han nogensinde ville "bruge det amerikanske militærs fulde styrke" mod Kina for Taiwans skyld. Han svarede "hvad der end kræves for at hjælpe Taiwan forsvare sig selv". Dette var amerikansk politik indtil 9/11, da Kina entusiastisk sluttede sig til "krigen mod terrorismen" og præsidenten og hans neokonservative blev optaget af deres "ondskabens akse" og af at starte krig mod Irak. USA og Kina har også meget nære økonomiske relationer, som storfinansens gren af det Republikanske Parti ikke ville risikere.

Mellemøsten overtrumfede således de neokonservatives Asienpolitik. Mens amerikanerne var optaget andetsteds passede Kina sine økonomiske forretninger i næsten 4 år og udvikledes til Asiens kraftstation og et muligt organisationscentrum for Asiens økonomier. Det hastigt industrialiserende Kina udviklede også en glubende appetit for olie og andre råvarer, hvilket bragte det i direkte konkurrence med verdens største importører, USA og Japan.

I sommeren 2004 blev Bushs strateger som ellers var distraheret af Irak igen alarmerede over Kinas voksende magt og dets mulighed for at udfordre USAs overherredømme i Østasien. Det republikanske valgprogram, som det afsløredes på partiets Convention i New York i august, proklamerede, at "Amerika vil hjælpe Taiwan med at forsvare sig". I løbet af sommeren afholdt Flåden også øvelser, som det døbte "Operation Summer Pulse '04", der indeholdt samtidig udsendelse af 7 af de 12 hangarskibsgrupper.

En amerikansk hangarskibsgruppe består af et hangarskib (sædvanligvis med 9 - 10 eskadroner fly, totalt omkring 85 fly) en krydser med styrede raketter, 2 destroyere med styrede raketter, en angrebsubåd og et forsyningsskib for ammunition og olie. Det var uden fortilfælde at udsende 7 armadaer af den slags samtidig - og meget dyrt. Selvom kun 3 af hangarskibsgrupperne blev sendt til Stillehavet og der aldrig var mere end en af dem på patrulje ved Taiwan ad gangen, så blev kineserne meget alarmerede, det kunne markere begyndelsen til et forsøg på at genoplive det 19. århundredes kanonbådsdiplomati rettet mod dem.

Denne amerikanske styrkedemonstration og Chen Shui-bians polemik forud for decembervalget så også ud til at overstimulere taiwaneserne. Den 26. oktober forsøgte Colin Powell at neddæmpe tingene ved en erklæring til pressen, "Taiwan er ikke uafhængigt. Det er ikke en suveræn nation, og det forbliver vores politik, vor faste politik... Vi vil ikke se nogen af de to parter foretage en ensidig handling, der kan true en endelig løsning, en genforening, som alle parter søger".

Powells udtalelse syntes utvetydig nok, men der bestod væsentlig tvivl om, om han havde megen indflydelse på Bush-regeringen og om han kunne tale for vicepræsident Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld. Tidligt i 2005 fortalte Porter Goss, den nye CIA-direktør, forsvarsminister Rumsfeld og admiral Lowell Jacoby, chef for forsvarets efterretningstjeneste Kongressen, at Kinas militære modernisering gik meget hurtigere, end man tidligere troede. De advarede om, at 2005s Quadrennial Defense Review, en formel vurdering af USAs militærpolitik, der gøres hvert 4. år, ville have et skrappere syn på den trussel, som Kina udgør, end 2001- udgaven.

I den sammenhæng spillede Bush-regeringen sit farligste kort ud, måske under indflydelse af valget 2. november og byttet fra Colin Powells til Condi Rices udenrigsministerium. Den 19. februar 2005 undertegnedes i Washington en ny militær aftale med Japan. For første gang tilsluttede Japan sig, at man nævnte sikkerheden i Taiwan Strædet som "et fælles strategisk mål". Intet kunne være mere alarmerende for Kinas ledere end den afsløring, at Japan nu endeligt havde afsluttet 6 årtiers officiel pacifisme ved at hævde en ret til at intervenere i Taiwan Strædet.

Det er muligt, at i de kommende år vil selve Taiwan mindske i betydning for at erstattes af mere direkte kinesisk-japanske konfrontationer. Det ville absolut være en skæbnesvanger udvikling, en som USA ville være ansvarlig for at have tilskyndet, men sikkert ville være ude af stand til at kontrollere.

Opvarmningen til en kinesisk-japansk eksplosion har været i gang længe. Når alt kommer til alt, så dræbte japanerne under 2. Verdenskrig 23 millioner kinesere over hele Østasien - større tab end de kolossale, som Rusland oplevede fra nazisterne - og alligevel nægter Japan at gøre bod for eller bare anerkende sine historiske krigsforbrydelser. Tværtimod forsøger Japan at omskrive historien, at skildre sig selv som Asiens befrier og et offer for europæisk og amerikansk imperialisme.

I, hvad der for kineserne må stå som en pinligt symbolsk handling, besøgte Junichiro Koizumi straks efter at han var blevet premierminister i 2001, som sit første officielle besøg, Yasukuni- templet i Tokyo, noget han har gentaget hvert år siden. Koizumi plejer at sige til udlændinge, at han bare hædrer Japans krigsofre. Yasukuni er imidlertid noget ganske andet end en militær kirkegård eller et krigsmindesmærke. Det blev etableret i 1869 af kejser Meiji som et Shinto- tempel (selvom dets torii buer er lavet i stål istedet for det sædvanlige rødmalede træ) til minde om de liv, der gik tabt i kampene for at vende tilbage til direkte kejserstyre i Japan. Under 2. Verdenskrig overtog militaristerne templet og brugte det til fremme af patriotiske og nationalistiske følelser. I dag siges Yasukuni at være tilegnet ånderne for de ca. 2.4 millioner japanere, som døde i landets krige, både borgerkrige og rigtige krige, siden 1853.

I 1978 blev general Hideki Tojo og 6 andre krigstidsledere, som var blevet hængt af de allierede som krigsforbrydere af årsager, der aldrig er klarlagte, lagt i en kollektiv grav i Yasukuni. Den nuværende hovedpræst ved templet nægter, at de var krigsforbrydere og siger, "vinderen dømte taberen". I et museum på templets grund er der et fuldt genopbygget Mitsubishi Zero Type 52 jagerfly, som en plakat siger havde sin kampdebut i 1940 over Chongqing, der dengang var Republiken Kinas krigstids hovedstad. Det var utvivlsomt ikke et tilfælde, at da Chongqing i 2004 var vært for Asien Cup fodboldfinalen, buede de kinesiske tilhørere af den japanske nationalsang. Yasukunis ledere har altid hævdet at have nære bånd til kejserens husholdning, men den afdøde kejser Hirohito besøgte templet sidste gang i 1975 og kejser Akihito har aldrig været der.

Kineserne betragter den japanske premierministers besøg i Yasukuni-templet som en fornærmelse, måske lidt at sammenligne med, hvis Englands Prins Harry klædte sig ud som Nazi til et kostumebal. Ikke desto mindre har Beijing i de senere år forsøgt at stille Tokyo tilfreds. Den kinesiske præsident Hu Jintao rullede den røde løber ud for Yohei Kono, formanden for det japanske Diets repræsentanternes hus, da han besøgte Kina i september 2004; han udpegede Wang Yi, en moderat senior i den kinesiske udenrigstjeneste, som ambassadør til Japan; og han foreslog fælles kinesisk-japanske olieefterforskninger på de havområder, begge lande gør krav på.

Alle disse venligheder blev ignoreret af Koizumi som insisterer på fortsat at besøge Yasukuni.

Sagen kom åbent op i november 2004 på to vigtige topmøder; et møde i Asien- Stillehavsområdets Økonomiske Samarbejde (APEC) i Santiago, Chile, og straks efter et i de sydøstasiatiske nationers forening (ASEAN), hvor ASEAN mødtes med lederne for Kina, Japan og Sydkorea i Vientiane, Laos. I Santiago bad Hi Jintao direkte Koizumi om at holde op med sine Yasukuni-besøg af hensyn til det kinesisk-japanske venskab. Tilsyneladende som svar herpå gjorde Koizumi sig særlig umage med at fornærme den kinesiske premierminister Wen Jiabao i Vientiane. Han sagde til premierminister Wen, "Nu er det ved at være tid for Kina at tage sin studentereksamen" [Chalmers Johnson anvender ordet graduation], han sigter til, at Japan ensidigt vil ophøre med sit 25 årige økonomiske støtteprogram. Ordet "studentereksamen" indeholdt også den fornærmelse, at Japan så sig selv som lærer for Kina - studenten.

Koizumi holdt dernæst en lille tale om historien i Japans anstrengelser for at normalisere forholdet til Kina, hvortil premierminister Wen svarede, "Ved De, hvor mange kinesere, der døde i den kinesisk-japanske krig ?" Wen fortsatte med at nævne, at Kina altid havde opfattet Japans økonomiske bistand, som han sagde, Kina egentlig ikke havde behov for, som betalinger i stedet for egentlig kompensation for den skade, Japan påførte Kina under krigen. Han påpegede at Kina aldrig havde forlangt krigsskadeserstatninger fra Japan og at Japans betalinger beløb sig til 30 milliarder USD over 25 år, en brøkdel i forhold til de 80 milliarder Tyskland har betalt til ofrene for nazisternes forbrydelser, selvom Japan både er et folkerigere og et rigere land.

Den 10. november 2004 opdagede den japanske flåde en kinesisk atomubåd i japansk territorialfarvand ved Okinawa. Selvom kineserne sagde undskyld og forklarede undervandsbådens indtrængen som en "fejl" kørte Forsvarskontorets direktør Ono sagen hårdt i pressen og opflammede den japanske offentlige mening mod Kina. Fra det tidspunkt er forholdet mellem Beijing og Tokyo på en stadig nedtur, der kulminerede i den japansk-amerikanske fællesudtalelse om, at Taiwan var af speciel militær betydning for dem begge, hvilket Kina stemplede som en "vederstyggelighed".

Formentlig vil denne nedadgående spiral vise sig at være til skade for såvel USAs som Japans interesser, men mest for Japans. Kina kan ikke forventes at gengælde direkte, men det er endnu mere usandsynligt, at man glemmer det, der er sket - og Kina har en betydelig påvirkningsmulighed overfor Japan.

Faktisk afhænger den japanske rigdom i stigende grad af dets bånd til Kina. Det modsatte er ikke tilfældet. I modsætning til, hvad man kunne forvente, så sprang japansk eksport til Kina op med 70 % mellem 2001 og 2004, hvilket var hovedimpulsen for en spruttende japansk økonomisk genrejsning. 18.000 japanske firmaer opererer i Kina. I 2003 overgik Japan USA som det førende land for de kinesiske studenter, der tager udenlands for en universitetsuddannelse. Næsten 70.000 kinesiske studenter går nu på japanske universiteter, sammenlignet med 65.000 på amerikanske akademiske institutioner. Disse nære og lukrative forbindelser kommer i fare, hvis USA og Japan fortsætter deres militarisering af regionen.

 

En multipolær verden

Tony Karon fra Time har sagt, "Over hele verden dannes der nye bånd af handels og strategisk samarbejde omkring USA. Kina er ikke bare begyndt at erstatte USA som den dominerende aktør i Asien - Stillehavsområdets Samarbejdsorganisation (APEC), det er hurtigt ved at udvikle sig til den største handelspartner for nogen af Latinamerikas største økonomier ... Franske udenrigspolitiske tænketanke har længe fremmet "multipolaritet" som et mål i verden efter den kolde krig, d.v.s. at man foretrækker mange forskellige, konkurrerende magtcentre for USAs "unipolaritet", altså USA som eneste hyper-magt. Multipolaritet er nu ikke længere bare et strategisk mål. Det er en realitet på vej."

Det er nemt at finde eksempler på multipolaritet og på Kinas fremtrædende rolle i at fremme den. Læg således mærke til Kinas stadig tættere forhold til Iran, EU, Latinamerika og ASEAN. Iran er den næststørste olieproducent efter Saudi Arabien og har længe haft venlige relationer til Japan, som er dets ledende handelspartner. (98 % af Japans import fra Iran er olie).

Den 18. februar 2004 tegnede et konsortium af japanske firmaer et "memorandum of agreement" med den iranske regering om fællesudvikling af Irans Azadegan oliefelt, et af verdens største, et projekt til 2.8 milliarder USD. USA er imod Japans støtte til Iran, hvad der fik kongresmedlemmet Brad Sherman (D, California) til at beskylde Bush for at være blevet bestukket til at acceptere den japansk-iranske handel ved Koizumis afsendelse af 550 japanske soldater til Irak, hvad der gav en fernis af international støtte til den amerikanske krig der.

Men den langvarige iransk-japanske fælleslinie begyndte at ændres sent i 2004. Den 28. oktober underskrev Kinas store olieselskab, Sinopec Gruppen, en aftale med Iran til en værdi mellem 70 og 100 milliarder om udvikling af det gigantiske Yadavaran naturgasområde. Kina har aftalt at købe 250 millioner tons flydende naturgas (LNG) fra Iran over 25 år. Det er den største handel Iran har underskrevet med et andet land siden 1996 og vil indeholde flere andre fordele, bl.a. Kinas hjælp med at bygge mange skibe til at levere naturgassen til kinesiske havne. Iran har også forpligtet sig til at eksportere 150.000 tønder råolie pr. dag til Kina igennem 25 år til markedspris.

Ville Du læse her nu
hvis Du ikke havde nytte af det?
Få flere kvalitets-artikler fra TFF i fremtiden

Irans olieminister, Bijan Zanganeh, sagde på et besøg i Beijing, at Iran er Kinas største leverandør af olie og tilføjede, at hans land ønsker at være Kinas langtids forretningspartner. Han fortalte China Business Weekly, at Tehran gerne ville erstatte Japan med Kina som den største kunde for sin olie og gas. Årsagen er klar nok: Amerikansk pres på Iran for at få det til at opgive sit program for udvikling af kernekraft og Bush-regeringens erklærede hensigt om at indbringe Iran for FNs sikkerhedsråd med henblik på at indføre sanktioner (som en kinesisk stemme kunne vetoe).

Den 6. november 2004 var den kinesiske udenrigsminister, Li Zhaoxing på et sjældent besøg i Tehran. På møder med den iranske præsident Mohammad Khatami sagde Li, at Beijing faktisk ville overveje et veto mod enhver amerikansk anstrengelse for at få sanktioner mod Iran igennem FNs sikkerhedsråd. USA har også beskyldt Kina for at sælge kerne- og raketteknologi til Iran.

Kina og Iran havde allerede en to-vejs handel på 4 milliarder US dollar i 2003. Bl.a. byggede Kina det første stykke af Tehrans metro og der er en kontrakt om næste stykke til en værdi af 836 millioner US dollar. Kina vil ligge i toppen i konkurrencen om at bygge fire andre planlagte linier, omfattende en strækning på 19 miles til lufthavnen. I februar 2003 åbnede Chery Automobile Company, den 8. største bilproducent i Kina, sit første oversøiske produktionsanlæg i Iran. Det fremstiller nu 30.000 Chery biler om året i det nordøstlige Iran. Beijing forhandler også om at konstruere en rørledning på 240 miles fra Iran til det nordlige Kaspiske Hav for at forbindes med langdistancerørledningen fra Kazakhstan til Xinjian, som påbegyndtes i oktober 2004. Den kazakhiske rørledning har kapacitet til at levere 10 millioner tons olie om året til Kina. Trods amerikansk braldren op og krigeriskhed, så er Iran alt andet end isoleret i dagens verden.

EU er Kinas største handelspartner og Kina er EUs næststørste handelspartner (efter USA). Tilbage i 1989 vedtog EU et forbud mod salg af militært udstyr til Kina, som en protest mod undertrykkelsen af demonstrationerne for demokrati på Beijings Tienanmen plads. De eneste andre lande, der behandles sådan, er de virkelige internationale pariaer, Burma, Sudan og Zimbabwe. Selv Nordkorea er ikke underkastet en formel EU våbenembargo.

Eftersom den kinesiske ledelse er udskiftet flere gange siden 1989 og som et tegn på sin gode vilje, har EU bekendtgjort sin hensigt om at fjerne embargoen. Jacques Chirac, den franske præsident, er en af de stærkeste fortalere for ideen om at erstatte det amerikanske hegemoni med en "multipolær verden". På et besøg i Beijing i oktober 2004, sagde han, at Kina og Frankrig deler "et fælles syn på verden" og at ophævelsen af embargoen vil "markere en betydningsfuld milesten: et tidspunkt, hvor Europa måtte vælge mellem Amerikas og Kinas strategiske interesser - og vælge Kina".

På sin tur til Vesteuropa i februar 2005 sagde Bush gentagne gange "Der er en dyb bekymring i vort land for, at en overførsel af våben vil være en overførsel af teknologi til Kina, som kunne ændre balancen i forholdet mellem Kina og Taiwan". Tidligt i februar stemte Repræsentanternes Hus med 411 mod 3 for en resolution, der fordømmer den mulige EU handling. Europæerne og kineserne hævder, at Bush-regeringen i væsentlig grad overdriver sagen, at der ikke er involveret nogen våben, der kan ændre magtbalancen samt at EU ikke stræber mod at vinde store nye forsvarskontrakter i Kina, men blot at styrke de gensidige økonomiske relationer i almindelighed. Straks efter Bushs Europatur ankom EUs handelskommissær Peter Mandelson til Beijing på sit første officielle besøg. Formålet med besøget var, sagde han, at understrege behovet for at skabe et nyt strategisk partnerskab mellem Kina og Europa.

Washington støtter sin hårde linie med udgivelsen af mange nye efterretningsvurderinger, der fremstiller Kina som en enorm militær trussel. Hvad enten disse efterretninger er politisk påvirkede eller ej, så påstår de, at Kinas militære modernisering netop har som mål at imødegå Flådens hangarskibsgrupper, som kunne tænkes at blive brugt i Taiwan strædet i krigstilfælde.

Og Kina bygger faktisk en stor flåde af atomubåde og det deltager aktivt i EUs Galileoprojekt for fremstilling af et satellitnavigationssystem, der ikke kontrolleres af det amerikanske militær. Forsvarsministeriet, Pentagon, er bekymret for at Beijing skulle tilpasse Galileoteknologien til antisatellitformål. Det gør også indtryk på amerikanske militæranalytikere, at Kina den 15. oktober 2003 opsendte et rumfartøj med en enkelt astronaut, som kom velbeholdent tilbage til Jorden dagen efter. Kun den tidligere Sovjetunion og USA har tidligere sendt mennesker ud i rummet.

Kina har allerede mellem 500 og 550 ballistiske raketter med kort rækkevidde placeret overfor Taiwan og det har 24 CSS-4 interkontinentale raketter med en rækkevidde på 13.000 km til at afskrække amerikanerne fra et raketangreb på det kinesiske hovedland. I henhold til Richard Fisher, en forsker ved det amerikansk baserede Center for Security Policy, "De styrker, som Kina opstiller netop nu vil formentligt være mere end tilstrækkelige mod en enkelt amerikansk hangarskibsgruppe". Arthur Lauder, professor i internationale forhold ved University of Pennsylvania, er enig. Han siger at det kinesiske militær "er det eneste under udvikling nogetsteds i verden, som er specielt opbygget til at kunne slås mod USA".

USA kan så klart ikke bare ønske denne modstandsevne bort, men man har ingen vidnesbyrd om, at Kina gør andet end at imødegå de trusler, der kommer fra Bush-regeringen. Det søger at undgå krig med Taiwan og USA samtidig med at afskrække dem fra at skille Taiwan fra Kina. Derfor vedtog Kinas pro forma lovgivende forsamling, Den nationale Folkekongres, i marts 2005 en lov, der gør løsrivelse fra Kina ulovlig og godkendte brugen af magt, hvis et landområde skulle forsøge at løsrive sig.

Den japanske regering bakker naturligvis op om den amerikanske holdning, at Kina udgør en militær trussel for hele regionen. Det er imidlertid interessant, at John Howards australske regering, der er en loyal amerikansk allieret, når det drejer sig om Irak, har besluttet at trodse Bush i spørgsmålet om at hæve den europæiske våbenembargo. Australien lægger stor vægt på gode relationer med Kina og håber på at kunne forhandle sig til en frihandelsaftale mellem de to lande. Canberra har derfor besluttet at støtte EU i sagen om at ophæve våbenembargoen. Chirac og den tyske kansler Gerhard Schröder siger begge, "Det vil ske".

USA har længe hævdet, at Latinamerika er en del af dets "indflydelsessfære" og derfor har de fleste andre lande trådt forsigtig frem, når de lavede forretninger der. Imidlertid dyrker Kina åbent mange Latinamerikanske lande i sin søgen efter brændsel og råstoffer til den hurtigtvoksende økonomi uden hensyn til hvad Washington tænker. Den 15. november 2004 afsluttede præsident Hu Jintao et femdages besøg i Brasilien, under hvilket han underskrev mere end et dusin aftaler, der gik ud på at udvide Brasiliens salg til Kina og kinesiske investeringer i Brasilien. En aftale indeholder brasiliansk eksport af kød og fjerkræ til Kina for 800 millioner US dollar per år. Til gengæld har Kina lovet Brasiliens statsejede olieselskab at finansiere (med 1.3 milliarder US dollar) en gasrørledning mellem Rio de Janeiro og Bahia, når de tekniske undersøgelser er færdige. Kina og Brasilien indgik også et "strategisk partnerskab" med den hensigt at øge omfanget af den gensidige handel fra 10 milliarder US dollar i 2004 til 20 milliarder i 2007. Præsident Hu sagde, at dette partnerskab symboliserede "en ny international politisk orden til gavn for udviklingslandene".

I de følgende uger underskrev Kina vigtige investerings- og handelsaftaler med Argentina, Venezuela, Bolivia, Chile og Cuba. Af særlig interesse er det, at i december 2004 besøgte præsident Hugo Chávez fra Venezuela Kina og aftalte, at give udstrakt adgang til sit lands oliereserver. Venezuela er verdens femte største olieeksportør og sælger normalt omkring 60 % af sin udvinding til USA, men under de nye aftaler vil Kina få lov til at drive 15 modne oliefelter i det østlige Venezuela. Kina vil investere omkring 350 millioner i olieudvinding og andre 60 millioner i naturgasbrønde.

Kina arbejder også for at samle Østasiens mindre lande i en eller anden form for ny økonomisk og politisk fællesskab. En sådan alliance, hvis den bliver til noget, vil med sikkerhed nedslide amerikansk og japansk indflydelse i området. I november 2004 mødtes de 10 nationer, der udgør ASEAN, sammenslutningen af sydøstasiatiske nationer (Brunei, Burma, Cambodia, Indonesien, Laos, Malaysia, Philippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam) i den laotiske hovedstad Vientiane, med lederne fra Kina, Japan og Sydkorea. USA var ikke inviteret og de japanske embedsmænd virkede utrygge ved at være der. Formålet var at planlægge et Østasiatisk topmøde i november 2005 som begyndelsen til dannelsen af et "Østasiatisk Fællesskab". I december 2004 enedes ASEAN-landene og Kina også om at skabe en fælles frihandelszone i 2010.

I henhold til Edward Cody fra Washington Post, "er handelen mellem Kina og de 10 ASEAN-lande steget med omkring 20 % om året siden 1990 og øgningstakten er steget gennem de senere år". Denne handel nåede op på 78.2 milliarder dollar i 2003 og rapporteres at ligge omkring 100 milliarder ved slutningen af 2004. Som den japanske senior politiske kommentator Yoichi Funabashi siger "interregionshandelen i Østasien var 52 % af verdenshandelen i 2002. Selvom dette tal er mindre end de 62 %, der gælder i EU, så overstiger det de 46 % i NAFTA [den nordamerikanske frihandelsaftale]. Østasien bliver derfor mindre afhængigt af USA, når det drejer sig om handel".

Kina er den væsentligste drivende kraft bag disse anstrengelser. I henhold til Funabashi så planlægger det kinesiske lederskab at bruge landets eksplosive økonomiske vækst og dets stadig mere kraftfulde forbindelser til de regionale handelspartnere til at marginalisere USA og isolere Japan i Østasien. Han mener, at USA undervurderer, hvor stor mistroen til det er blevet i regionen på grund af dets snævertsynede og ideologiske reaktion på den Østasiatiske økonomiske krise i 1997, som det i høj grad var årsag til.

Den 30. november 2004 udtalte Michael Reiss, direktøren for politisk planlægning i det amerikanske udenrigsministerium, i Tokyo, at "USA har, som en magt i det vestlige Stillehav, en interesse i Østasien. Vi ville være ulykkelige overfor enhver plan om at udelukke USA fra mønsteret af forhandlinger og samarbejde i regionen". Men det er formentlig allerede for sent for Bush-regeringen at opnå meget mere end en forsinkelse af et Kinadomineret Østasiatisk Fællesskab, især på grund af faldende amerikansk økonomisk og finansiel styrke.

For Japan er valgmulighederne endnu vanskeligere. Kinesisk-japansk fjendskab har haft en lang historie i Østasien, altid med ødelæggende resultater. Før 2. Verdenskrig advarede en af Japans mest indflydelsesrige skribenter angående kinesiske forhold, Hotsumi Ozaki, profetisk om, at Japan ved at afslå at tilpasse sig den kinesiske revolution og i stedet føre krig mod den, kun ville radikalisere det kinesiske folk og bidrage til, at det kinesiske kommunistparti kom til magten. Han arbejdede hele sit liv med spørgsmålet, "hvorfor skulle den kinesiske revolutions succes være til skade for Japan ?" I 1944 hængte den japanske regering Ozaki som forræder, men hans spørgsmål er ligeså relevant i dag, som det var i de sene 1930ere.

Hvorfor skulle Kinas fremgang som et succesrigt land være til skade for enten Japan eller USA? Som en Hong Kong vittighed udtrykker det, Kina har bare haft er par dårlige århundreder og nu er det tilbage. Verden må fredeligt tilpasse sig dets legitime krav - et af dem er, at andre nationer standser med at militarisere Taiwan problemet - samtidig med, at man forsøger at kontrollere urimelige kinesiske bestræbelser på at påtvinge området sin vilje.

Desværre er udviklingens tendens i Østasien snarere, at vi risikerer en gentagelse af den sidste kinesisk-japanske konflikt, dog med den forskel at USA denne gang næppe vil være på den vindende side.

From Japan Policy Research Institute
No Longer the "Lone" Superpower. Coming to Terms with China by Chalmers Johnson

Kilder til citaterne og andre referencer findes på originalversionen på denne hjemmeside.

* Chalmers Johnson er præsident for Japan Policy Research Institute og forfatter til

"Blowback: The Costs and Consequences of American Empire" og

"The Sorrows of Empire: Militarism, Secrecy and the End of the Republic"

Vi anbefaler også hans artikel fra 31. marts 2005,
Wake up! Washington's alarming foreign policy

Artiklen er oversat af Orla Jordal, www.jordals.dk, som en public service.

 

Get free articles & updates

© TFF and the author 2005

 

mail
Tell a friend about this article

Send to:

From:

Message and your name

 

 

S P E C I A L S & F O R U M S

Iraq Forum

Gandhi & India

Burundi Forum

Photo galleries

Nonviolence Forum

TFF News Navigator

Become a TFF Friend

TFF Online Bookstore

Reconciliation project

EU conflict-management

Make an online donation

Foundation update and more

TFF Peace Training Network

Make a donation via bank or postal giro

Basic menu below

 


Home

New

PressInfo

TFF

Forums

Features

Publications

Kalejdoskop

Links



 

The Transnational Foundation for Peace and Future Research
Vegagatan 25, S - 224 57 Lund, Sweden
Phone + 46 - 46 - 145909     Fax + 46 - 46 - 144512
http://www.transnational.org   comments@transnational.org

      © TFF 1997 till today